Jak wygląda współpraca ze mną?

Dieta dietetyk Chojnice Karolina Meyer

Współpraca z dietetykiem wielu z nas kojarzy się z systemem: idę na wizytę, dietetyk pyta czy na coś choruję, co lubię jeść i ile ewentualnie chcę schudnąć, a kilka dni później dostaję gotowy jadłospis, w którym od a do z wskazane jest co, ile i kiedy mam jeść. I mi także wydawało się, że tak właśnie powinna wyglądać praca dietetyka. Okazało się, że niekoniecznie. Coraz częściej i głośniej mówi się, że praca z Pacjentem, która polega tylko na ścisłym trzymaniu się przygotowanego jadłospisu, może prowadzić do efektu jo-jo, uzależniania Pacjenta od dietetyka, zaburzania relacji z jedzeniem. 

Dlaczego? Jeśli zadaniem Pacjenta jest tylko kupić konkretne produkty z listy i następnie przygotować z nich wskazane dania to będzie się odpowiednio (i zdrowo) odżywiał dopóki do tego dietetyka chodzi i te diety dostaje. Gdy przychodzi moment, że na przykład schudł już wystarczająco i kończy się współpraca to Pacjent staje przed wyborem: albo będę teraz do końca życia jadł tylko to, co było w tych jadłospisach od dietetyka, albo wrócę do starego sposobu żywienia i znów przytyję. A moim zdaniem jest jeszcze trzecia opcja, ale wymaga ona pewnej modyfikacji sposobu współpracy.

W mojej pracy najważniejsze nie jest ułożenie dla Ciebie jadłospisu, ale nauczenie Cię jak zrobić to samodzielnie. Ale nie martw się – to, jak to zrobimy będzie zależało od Ciebie. Współpracę możemy rozpocząć od gotowego, dopasowanego do Ciebie jadłospisu.

Podczas kolejnych spotkań przekażę Ci wiedzę na temat tego, jak mogłyby wyglądać posiłki dopasowane do Ciebie, do Twoich ewentualnych chorób, dolegliwości, samopoczucia. Będziemy rozmawiać też o tym, jak mógłby wyglądać samodzielnie przez Ciebie ułożony jadłospis. Ale to, jak ten proces będzie wyglądał, będzie zależało od Ciebie – jeśli będziesz chciała wdrażać małe zmiany, będziemy się posuwać małymi kroczkami. A jeśli będziesz gotowa na duże zmiany – będą duże zmiany 🙂

Ah, jeszcze jedna ważna rzecz – nie będzie żadnych nakazów i zakazów. Będę oczywiście mówić, że wskazane byłoby żebyś z czegoś zrezygnowała lub coś zmieniła, ale czy te zmiany wdrożysz to już będzie tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Jako dietetyk będę Ci towarzyszyć w tej wspaniałej podróży, będę wskazywać dostępne ścieżki, ale decyzję, którą z tych ścieżek wybierzemy podejmujesz Ty.

W czym się specjalizuję?

  • insulinooporność
  • cukrzyca typu 2
  • niedoczynność tarczycy
  • Hashimoto
  • wsparcie płodności, przygotowanie do ciąży
  • PCOS – zespół policystycznych jajników
  • anemia, niedokrwistość
  • miażdżyca
  • hipercholesterolemia – wysoki cholesterol
  • nadciśnienie
  • odchudzanie
  • zaparcia

Nie specjalizuję się:

  • choroby żołądka (między innymi: nieżyt żołądka, refluks, zakażenie H. pylori, zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa)
  • choroby onkologiczne
  • choroby nerek
  • kamica nerkowa
  • fenyloketonuria
  • zaburzenia odżywiania – bulimia, anoreksja, ortoreksja
  • dieta low FODMAP (stosowana przy SIBO)
  • Pacjenci poniżej 18 roku życia
  • dietetyka sportowa (jeśli ćwiczysz intensywnie więcej niż 3 razy w tygodniu, przygotowujesz się do zawodów – m. in. półmaratonu, maratonu, triathlonu)
  • dieta wegetariańska
  • dieta wegańska
  • dieta w alergii na nikiel
  • żywienie dojelitowe, PEG, PEJ, dieta przemysłowa
  • przygotowanie do zabiegów bariatrycznych